Sevärdheter i Uppsala

I Uppsala finns det alltid något att se, göra och uppleva. Staden i sig är mycket charmig och oavsett om du är intresserad av natur, historia eller konst så hittar du det i Uppsala.

Historiska sevärdheter

Sevärdheter i UppsalaFör dig som gillar historia så ska du inte missa Uppsala Domkyrka. Detta är Skandinaviens högsta och största kyrka. Det är en gotisk tegelbyggnad från 1435.

Andra sevärdheter för dig som är historieintresserad är Gustavanium som är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. I denna byggnad finns det nu mer ett museum. Bland de fasta utställningarna hittar du flera delar av olika samlingar som Uppsala universitet samlat på sig ända från 1477 då de grundades. Det finns både mumier, konst, antika mynt och vikingatida svärd. Det finns även föremål som kan berätta en hel del om universitetets historia och om de vetenskapsmän som varit verksamma här. Bland dessa män hittar vi Linné, Rudbeck och Celsius.

Denna byggnad innehåller även den anatomiska teatern som byggdes kring 1660-talet. Denna teater användes för att utföra dissektioner inför publik. Här hittar du även det kända Augsburgska skåpet som Kung Gustav II Adolf fick av rådsherrarna i Augsburg 1632. Skåpet i sig är mycket vackert och har mängder av hemliga lådor och fack.

Missa inte heller Gamla Uppsala som en gång i tiden var platsen för ärkebiskopen. Nu är det ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här ligger även Gamla Uppsala museum, restaurang Odinsborg och friluftsmuseet Disagården.

Grönskande sevärdheter

I Uppsala finner vi mängder av grönskande oaser. Du hittar bland annat Linnéträdgården och Linnémuseet och kan därmed vandra i Carl von Linnés fotspår. Du hittar även Botaniska trädgården. Det finns även ett interaktivt museum som heter Biotopia där du kan lära dig mer om den uppländska naturen.

Konst och musik

För dig som gillar konst eller musik eller båda finns det en hel del att se och uppleva. Bland annat har du Uppsala konsert och kongress där du dels kan njuta av musik, men även få en otroligt vacker utsikt över hela Uppsala stad. Om du vill njuta av konst ska du bege dig till Bror Hjorths Hus. Detta är konstnären Bror Hjorths hem och ateljé från 1943.

Andra sevärdheter i Uppsala

Det finns mängder mer att se och upptäcka i Uppsala. Bland annat kan du besöka slottet Vasaborg som är från 1500-talet. Du ska inte heller missa att se kungshögen Kung Björns hög eller Hågahögen som det även heter.